Црква Лазарица

 

Хор Свети кнез Лазар основан је 1991. године по благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишком Господина Г. Иринеја. Хор својим појењем редовно учествује на Светој Литургији у Цркви Лазарици, и на свим значајним манифестацијама у граду, оближњим манастирима и парохијсим цркама. Успешно наступа на светосавкој духовној академији у Крушевцу, као и на смотри хорова Нишке епархије, где својим анђеоским гласовима приближава вернима небо. Такав је био почетак Хора Свети Кнез Лазар до 2002. године када је изашао из локалних оквира и свој раскошни потенцијал иазао на фестивалу духовне музике “ Хорови међу фрескама “ у Београду где је освојио прву награду.

Оно што су Крушевљани већ годинама знали потврђено је у Београду 29. јуна 2002. године. Те вечери било је паво задовољство слушати надахнуто певање Хора Свети Кнез Лазар под диригентском палицом госпође Ружице Вешковац. “ Давна Сократова изрека : Тајна је у почетку, нашла је адеватну примену коју су усадиле монахиње из манастира Каленић Ручици Вешковац, диригенту хора Свети Кнез Лазар. Певање је од самог почетка звучало надахнуто, ноте у рукама певача су понекад служиле да се подсете, све очи, погледи свију били су у очима диригента, те тако изазвли ретку пажњу присутних. И онда је почело неописиво музицирање: од чисте итонације, јасне дикције, сусретања динамике и агогике, племените боје звука, плохама акорда, све се одвијало природно…… “

Награда за уложени труд долази и а Мокрањчевим данима, најелитнијој смотри хорова, у Неготину. Хор Свети Кнез Лаар био је понет маховима које Бог даје прегаоцима. Те вечери превазишли су себе и задивили музичке стручњаке и све љубитеље духовне музике. Ево шта о том појењу пише новосадски Дневник: “ Изванедан утисак са комплетним духовним репертоаром градили су током извођења, певачи Хора Свети Кнез Лазар из Цркве Лазарице у Крушевцу, под смирено – агилним вођством Ружице Вешковац. Већ десетак година преносећи на овај црвени хор искуства стечена у манастиру Каленић, она је показала у Неготину још један оазац аутентичног извођења духовне музике, обележен природношћу и једноставношћу. Задржавајући се у оквирима оптималне, мецо – форте динамике, са потпуним, нивелисаним градацијама, Ружица Вешковац је представљене омпозиције осветлила и бригом за јаан изговор текста и фине гласовне могућности “.

 

ТЕБЕ БОГА ХВАЛИМ

1.Царуј небесниј2.Свјати Боже

3.Отче наш

4.Молитвами

5.Спаси ни

6.Христос Воскресе – Глас први

7.Христос Воскресе – Арр. С.Савић

8.Христос Воскресе – Бортњански

9.Благослови душе

10.Иже херувими11.Ангел вопијашче12.Плотију уснув

13.Полијелеј

14.Свјете тихиј

15.Ниње отпушчајеши

16.Хвалите…

17.Величит…

18.Царска јектенија

19.Тебе Бога хвалим

20.Лазаричка звона

 

 

ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА 29. ЈУНА 2002. ГОДИНЕ

1.Свјете тихиј2.Ангел вопијаше

3.Плотију уснув

4.Свјати Боже

5.В памјат в јечнују

6.Иже херувими

7.Благослови душе

8.Тебе појем9.Господи услиши10.Слава во вишњих Богу

11.Непроходимаја врата

12.Тропар Светом кнезу Лазару

13.Величит

14.Пасија Светом кнезу Лазару

15.Величит

ГАЛЕРИЈА ФРЕСАКА 04. ЈУЛА 2003. ГОДИНЕ

1.Трисвјатоје2.Блажен муж – солиста Софија Вешковац, сопран

3.О тебје радујетсја

4.Достојно јест

5.Херувимска песма

6.Тебе појем – солисти: Софија Вешковац, сопран и Милијана Ћирић, мецосопран7.Душе моја8.К ‘ Богородицје приљежно

9.Господи возвах

10.Ангел вопијаше – солиста Лидија Ракићевић

11.Буди имја Господње…из литургије

12.Ангел вопијаше, многаја љета

 


Hit Counter provided by laptop reviews