Црква Лазарица

При Цркви Лазарици постојао је стари црквени дом који је израђен по пројекту Пере Поповића, човека који је први почео да се бави заштитом цркава. Будући да је интересовање за духовност почело да се буди, овај дом није задовољавао потребе за квалитетним духовним радом. Стога се јавила жеља да се направи нови црквени дом који ће по својој спољашњости задржати првобити изглед, а његова унутрашњост дати могућности за стварање једног духовног центра не само Крушевца већ целе православне Србије. Израда пројекта поверена је архитекти Радмилу Николићу, власнику грађевинског предузећа “Неимар “ који је успео да жељено осмисли и да добијемо један дом који представља невероватан склад старог и савременог, тако да је тим пројектом помирен захтев републичког завода за заштиту споменика културе са реалним потребама.Републички завод је одобрио пројекат а 15. јула 1997. године је почела изградња овог прелепог здања. Градња црквеног дома завршена је 2000. године, а његово освећење је обављено 15. октобра 2000.године.

Одмах по освећењу црквени дом почиње са својом мисијом која је вишеструко значајна с ‘ обзиром на све веће интересовање за православну истину и смутно време које уместо истине често даје полуистину. Душа овог духовног центра који треба да буде не само духовни центар Крушевца, већ и целе православне Србије, јесте под земљом. Када то кажемо, мислимо на амфитеатар који даје невероватне могућности и показује да су зачетници ове идеје били у праву када су се упустили у овако смело архитектонско решење. Амфитеатар има две стотине места за седење што се у неким случајевима показало као недовољно с ‘ обзиром на интересовања.Велики број гостију, на предавањима наших еминентних теолога и духовника а и других лица из културног живота нашег народа, показао нам је да овај простор уистину представља душу дома и не само њега.Из амфитеатра је урађено више живих телевизијских емисија а користећи савремена техничка достигнућа обављају се промоције филмова и видео записа духовне садржине.

Пошто се крштењем постаје члан благословеног царства Оца и Сина и Светога Духа, желели смо да простор у коме се обавља света тајна крштења буде достојан овог светог чина. На источној страни зида иконописац Адонис Стергиу осликао је триптих који представља суштину човековог живота. Прва композиција представља рођење Господа Исуса Христа, друга Крштење Господње и трећа Васкрсење. Купјељ, посуда у којој се обавља крштење, као и целокупни прибор за крштење специјално је направљен у Русији и дариван нашој светињи да би био у хармонији са крстионицом.

У поткровљу дома налази се сала која је вишенаменска и сходно томе ручне је израде од племенитог дрвета и гранита, тако да делује импресивно. И овај простор је опремљен захваљујући доброти дародаваца који су схватили значај простора, а самим тим и значај целокупног дома. У сали је оформљена црквена библиотека.

 

 

Да би свештенослужитељи имали услове за нормалан духовни рад, поштујући предлоге архитекте, свештеничке канцеларије опремљене су у стилу целокупног дома да би онај ко дође са било којом потребом могао да осети радост и задовољство, што крај своје цркве има објекат оваквог значаја који представља и део њега.

 


Hit Counter provided by laptop reviews